Babyvoeding: hygiëne en veiligheid

Het is belangrijk dat je voor een goede hygiëne zorgt als je babyvoeding voor je baby klaarmaakt. In dit artikel lees je over babyvoeding en hygiëne en veiligheid.

Als je baby zo’n vier tot zes maanden oud is, kun je de eerste hapjes introduceren.

Ook moet je oppassen dat het eten niet te warm is voor je baby. Eenmaal opgewarmde babyvoeding kun je beter weggooien, het is niet hygiënisch om het nogmaals op te warmen.

Hygiëne

Een goede hygiëne in de keuken is erg belangrijk. Dit is een algemene regel, maar je moet er extra rekening mee houden als je eten voor je kleintje maakt. Het immuunsysteem van baby’s is nog niet zo goed ontwikkeld als dat van volwassenen, daardoor zijn ze kwetsbaarder voor infecties. Zorg dat al het keukengerei en de keukenapparatuur die je gebruikt voor het maken van babyvoeding goed schoon is. Droog alles af met een schone theedoek. Was voor het bereiden van het eten je eigen handen en zorg ook dat de kinderstoel goed schoon is. Dit doe je door na iedere maaltijd het blad van de kinderstoel of de tafel en de vloer goed schoon te maken met een schone doek.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Als je kindje eet, dan wordt er geknoeid en dat mag ook, maar het is wel belangrijk dat alle etensresten weer goed verwijderd worden. Eet je baby met zijn handjes of stopt hij zijn handjes tijdens het eten in de mond? Zorg dan dat ook zijn handen schoon zijn voordat je hem te eten geeft. Was ze of maak ze schoon met een billendoekje of snoetenpoetser.

Pas op met warmte

Als je een warm hapje of een warme maaltijd voor je baby gemaakt hebt, zorg dan dat het goed afgekoeld is voordat je het je baby voorschotelt. Let op, je baby kan zich ook verbranden aan de stoom die van het eten afkomt! Voordat je je baby een hap geeft, test je of de temperatuur goed is. Dit kun je doen door wat voedsel aan de binnenkant van je pols te doen of door zelf een hapje te nemen. Als je babyvoeding in de magnetron opwarmt, moet je goed roeren voordat je het je kindje geeft. Op sommige plekken is het eten te warm. Door te roeren verspreid je de warmte. Eet je kind niet alles op? Gooi de restjes dan weg. Het is niet hygiënisch om verwarmde babyvoeding te bewaren en nogmaals op te warmen.

Eten bewaren

Heb je geen zin om iedere dag in de keuken te staan? Dan kun je natuurlijk afwisselen met zelfgemaakte babyvoeding en kant-en-klare potjes. Je kunt ook heel goed in één keer een grote hoeveelheid babyvoeding maken en daar kleinere porties van maken en dat invriezen. Hier vind je tips voor het invriezen van porties babyvoeding:

  • Koop kleine, goed afsluitbare plastic bakjes. Het handigst is als je deze kunt stapelen.
  • Maak etiketten en schrijf op de etiketten de inhoud van de bakjes en de datum van invriezen.
  • Vries zelfgemaakte babyvoeding binnen 24 uur in.
  • Zorg dat je vriezer op -18 graden staat zodat de voeding echt diepgevroren is.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*