Babytanden

Weer een mijlpaal in de babytijd: de eerste tanden breken door bij je baby! In dit artikel lees je over de babytanden van je baby.

Vanaf het doorbreken van het eerste tandje bij je baby is het verstandig om te gaan poetsen.

Meteen vanaf het doorbreken van de eerste tandjes moet je beginnen met poetsen. Kies voor een peutertandenborstel. Het poetsen zal best even wennen zijn voor je baby. Logisch, want hij moet hier nog aan wennen. Laat hem rustig kennismaken met de tandenborstel. Geef hem de tandenborstel eens zelf vast en laat hem deze onderzoeken. Hij stopt hem dan vanzelf in zijn mondje. Kies naast een goede tandenborstel voor een geschikte tandpasta. Let daarbij op de leeftijdsindicatie die op de tube staat. Deze tandpasta bevat namelijk de goede hoeveelheid fluoride.

Beker

Zodra je baby kan zitten, kun je hem leren drinken uit een open beker. Meestal is dit als je kind zo’n 9 maanden is. Kies niet voor een tuitbeker, dat heeft namelijk hetzelfde effect als een fles. Met een fles of tuitbeker sabbelt je kindje de hele tijd kleine slokjes naar binnen. In vrijwel alle producten (behalve water) zit suiker en zetmeel. Dit komt dus bij iedere ‘sabbel’ op je kindjes gebit. Speeksel breekt dit wel af, maar heeft daar tijd voor nodig. Daarom is het beter je kindje wat grotere slokken achter elkaar te laten drinken dan hem de hele dag een beetje te laten sabbelen. Hoe meer de slok lijkt op een slok zoals wij die nemen, hoe beter het voor het gebit is.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Om opeens uit een beker te drinken is een grote overgang voor je baby. Hij is gewend hard te moeten zuigen om een klein beetje drinken binnen te krijgen. Als hij uit een beker drinkt, krijgt hij in één keer een heel grote slok binnen en zal hij zich verslikken. Kies wel voor een kunststof beker en geef je kind geen drinken uit een glas. Hij kan daar namelijk opeens op bijten en een hap uit het glas nemen.

Duim versus fopspeen

Het zuigen op een fopspeen of duim is fijn voor baby’s, maar schadelijk vanaf het moment dat de eerste tandjes doorbreken. Daarom gaat de voorkeur van tandartsen uit naar een speen, boven een duim. Een speen is namelijk makkelijker af te pakken en te ontwennen dan een duim. Geef je kindje dus, als hij dat wil, een speen voor de eerste maanden.

Afwennen van de speen

Het wennen aan een leven zonder speen kan best lastig zijn voor je baby. Een kant-en-klare oplossing bestaat er ook niet voor. Waarschijnlijk is het belangrijkste dat je je vanaf de geboorte beseft waarom je jouw kindje een speen geeft. Niet om hem altijd stil te houden, maar om zijn zuigbehoefte te bevredigen. Geef je kindje dus alleen een speen wanneer je merkt dat zijn zuigbehoefte niet genoeg bevredigd wordt door de borst of de fles. Ook heel belangrijk voor het ontwennen van de speen is dat jij als ouder weet waarom je het doet. Je doet het niet om hem te kwellen, maar voor een gezond gebit. Als je dat in je achterhoofd houdt, sta je stevig in je schoenen en kun jij hem helpen te wennen aan een leven zonder speen.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*