Baby’s en doorslapen: tips van een kinderslaapcoach
De meeste ouders dromen ervan: een baby die doorslaapt. Toch is dit voor de meeste ouders van jonge kinderen niet het geval. In dit artikel vertelt gecertificeerd kinderslaapcoach Myrthe Stapper van slaaptipsvoorbabys.nl meer over het fenomeen doorslapen én geeft zij tips om het doorslapen van je kindje te bevorderen.
Wat is doorslapen?
Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de definitie van doorslapen. Met doorslapen bedoel ik wanneer een kindje zonder hulp van de laatste nachtvoeding rond 23:00 tot een uur of 06:00/07:00 slaapt zonder dat er hulp nodig is van de ouders. In tegenstelling tot wat veel mensen denken betekent doorslapen niet dat een kindje nooit even wakker wordt. Het is heel normaal dat een baby tussen de slaapcycli door even wakker wordt. Sommige baby’s maken dan wat geluidjes om vervolgens zelf weer terug in slaap te vallen.
Hoe stimuleer je doorslapen?
Of en wanneer je kindje kan doorslapen hangt van verschillende factoren af. We weten dat de meeste baby’s bij 8 maanden lichamelijk gezien in staat zijn om door te slapen. Hierbij is het belangrijk dat een baby overdag voldoende voeding binnenkrijgt en dat een kindje niet te veel en niet te weinig slaapt overdag. Een juiste balans van voeding en slapen overdag spelen dus een grote factor bij het doorslapen. Wanneer je wilt dat je kindje doorslaapt is het ook een must om te zorgen dat je kindje zelf in slaap kan vallen. Wanneer een kindje niet zelfstandig in slaap kan vallen en bijvoorbeeld afhankelijk is van een borst of fles, dan zal een kindje dat elke keer nodig hebben om weer in slaap te vallen. Het kan dan lijken alsof een kindje honger heeft terwijl het in feite een manier is om in slaap te vallen.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuHoe belangrijk is doorslapen?
Hoe belangrijk is doorslapen? Die vraag is lastig te beantwoorden. Wellicht is de vraag “Hoe belangrijk vind jij doorslapen?” beter. Wanneer jij als ouder je slaap nodig hebt en/of belangrijk vindt, dan is de kans groot dat jij het doorslapen van je kindje ook belangrijk vindt. We weten allemaal wel dat slaap belangrijk is. Slaap is essentieel voor de fysieke en mentale ontwikkeling. Dit geldt voor ouders maar zeker ook voor jonge kindjes die volop in ontwikkeling zijn.
Sommige ouders claimen dat slapeloze nachten er nu eenmaal bijhoren. Daar ben ik het deels mee eens. Wanneer je ouder wordt verandert je leven door de komst van een kind. Het is slim om van tevoren realistische verwachtingen te scheppen over dat de nachten er ook anders uit gaan zien, zeker die eerste periode wanneer een baby nog veel nachtvoedingen nodig heeft. Toch zie ik op dagelijkse basis dat het niet nodig is om maandenlang geen oog dicht te doen.
Doorslapen bestaat niet
Wist je dat doorslapen in de letterlijke zin eigenlijk helemaal niet bestaat? Net als volwassenen slapen ook baby’s in slaapcycli. Zo’n slaapcycli duurt afhankelijk van de leeftijd van je kindje en het tijdstip van de dag of nacht tussen de 40 en 100 minuten. Na een slaapcycli kan het zijn dat je baby kort wakker wordt. Wanneer een baby weet hoe hij zelf weer in slaap kan vallen heb je dit wakker worden vaak niet eens door. Wanneer een baby afhankelijk is van een borst, fles, speen of een andere vorm van hulp kan het goed dat je continu wakker wordt en je baby weer moet helpen om te slapen. Uren achter elkaar “slapen” bestaat dus eigenlijk niet.
Een paar tips om je kindje te helpen met doorslapen
- Begin rond de 6-8 weken met het creëren van een dag/nachtritme
- Laat je kindje overdag voldoende slapen maar zorg wel dat hij of zij nog moe genoeg is voor de avond- en nacht.
- Zorg voor voldoende voedingen overdag
- Laat je kindje altijd slapen in een donkere kamer om het dag/nachtritme te bevorderen en om de aanmaak van het slaaphormoon te stimuleren.
- Leer je kindje om zelfstandig in slaap te vallen
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!