Babynageltjes

Veel baby’s worden met lange nageltjes geboren. De nageltjes zijn nu nog te zacht om te knippen. In dit artikel lees je over de verzorging van de babynageltjes.

Scheur de nageltjes van je baby ook niet af

Reden hiervoor is dat je snel de nagel te ver scheurt en het dan kan gaan bloeden of pijnlijk is voor je baby. Als je merkt dat je baby last heeft van de lange nageltjes, of zich ermee openkrabt, kun je de nageltjes heel voorzichtig vijlen, of kun je hem sokjes om de handjes doen waardoor hij zich niet meer openkrabt.

Als je merkt dat de nageltjes wat harder worden, kun je ze voorzichtig gaan knippen. Gebruik altijd een babyschaar, zelfs voor peuters. Ze hebben ronde punten en kunnen je baby dus geen pijn doen als hij zijn handje opeens wegtrekt en je daardoor uitschiet. Ook bestaan er knippertjes voor baby’s. Gebruik deze alleen als je ervaring hebt met dit soort nagelknippertjes.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Vaak knippen

Knip nooit te veel van de nagel weg. Ook niet als je een paar dagen na het knippen denkt dat ze nu alweer te lang zijn en je dus na een paar dagen alweer moet knippen. Dat is heel normaal voor baby’s. Vooral de vingernagels groeien snel. Soms moeten ze zelfs vaker dan eens per week geknipt worden!

Hoe knippen?

Gebruik zoals gezegd een babyschaar en knip de nageltjes nooit te ver weg. Liever vaker knippen dan een keer te veel wegknippen. Veel moeders en vaders gebruiken in het begin de mond. Klinkt vies, maar er zit wel iets achter. De tong is een van de meest gevoelige onderdelen van ons lichaam. Je voelt dus heel goed of je te ver gaat en of er nog een klein scherp randje is. Vooral omdat de eerste nageltjes zo zacht zijn, kun je die scherpe hoekjes zo met je tanden verwijderen. Een baby protesteert vrijwel nooit als je zijn handje in je mond doet, dus dat is ook mooi meegenomen. Als je uk tegenstribbelt als je de schaar gebruikt, knip de nageltjes dan met zijn tweetjes. De een houdt het handje vast en leidt de baby af, de ander knipt de babynageltjes.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*