Als je baby verkouden is, wat moet je dan doen?

Als je zelf verkouden bent, ga je niet zo snel naar de huisarts. Maar als je baby verkouden is, is het verstandig om die verkoudheid goed in de gaten te houden.

Wanneer is het verstandig om met een verkouden baby naar de huisarts te gaan?

Als je baby jonger is dan zes maanden

Met een jonge baby (onder de zes maanden) ga je naar de dokter als hij langer dan 24 uur een verhoging heeft (minimaal 38 graden). Als je baby ineens hele hoge koorts heeft, bel je direct. Tien tegen een dat er niks aan de hand is, maar de dokter snapt het heel goed als je toch even zijn advies wilt hebben. Ga ook naar de dokter als je baby oorpijn heeft (dit merk je vaak doordat je baby gekke bewegingen maakt met zijn hoofd of met de hand naar zijn oor graait) of als je baby langer dan vijf dagen hoest.

Als je baby ouder is dan zes maanden

De weerstand en de mate waarin je baby tegen een ziekte kan ‘vechten’ is nu behoorlijk veel hoger dan in de eerste zes maanden. Als je baby dus ‘gewoon’ verkouden is heeft maar vrolijk is, goed eet en drinkt en de koorts niet al te hoog wordt, hoef je niet naar de dokter te gaan. Is je baby langer dan zes dagen verkouden? Ga dan wel even langs. Doe dit ook als je baby’s lichaamstemperatuur boven de 39 graden is of wanneer hij niet goed eet of drinkt en wanneer je baby last heeft van oorpijn. En ook nu geldt: dit zijn slechts richtlijnen. Als jij je zorgen maakt, bel je de dokter. Een gerustgestelde moeder kan veel beter haar baby troosten!

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Altijd naar de dokter als:

  • De koorts opeens heel hoog wordt.
  • Je baby niet goed eet of drinkt.
  • Je baby extreme pijn heeft en jij niet weet waar het door komt.
  • Je het niet meer vertrouwt. Vertrouw altijd op je intuïtie!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*