Baby en kou

Dat we onze baby wat extra warms aan moeten trekken tegen de kou, dat weten we allemaal. Dat je baby het sneller koud heeft, dat weten we ook. Maar waarom?

Hoe zorg je ervoor dat hij niet te koud wordt, maar ook niet te warm?

Eerst even wat lichamelijke (baby-) feiten op een rijtje:

  • Een kwart van de lichaamswarmte gaat verloren via het hoofdje
  • Het huidoppervlak is relatief groter dan bij een volwassene
  • Een baby kan zijn eigen temperatuur nog niet regelen

Een kwart van de lichaamswarmte gaat verloren via het hoofdje

Een baby geeft zijn lichaamswarmte voornamelijk via het hoofdje af. Dit is zijn manier van temperatuur regulering. Echter, hij kan ook snel te veel temperatuur verliezen via het hoofdje. Daarom zetten we pasgeboren baby’s altijd een mutsje op. Als je met lage temperaturen naar buiten gaat is een muts een must. Dat geldt voor iedere baby, maar hoe kleiner de baby, hoe belangrijker de muts is. Kies voor een mutsje dat minstens de oren bedekt. Natuurlijk moet het gezichtje wel vrij zijn.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Het huidoppervlak is relatief groter dan bij een volwassene

Hoe groter het af te koelen oppervalk, des te sneller je het koud krijgt. Omdat een baby proportioneel echt ‘anders’ gebouwd is, heeft hij gelet op de inhoud van zijn kleine lijfje een relatief veel groter huidoppervlak. Lees: een veel groter oppervlak dat koud gemaakt kan worden door de lage temperaturen. Kleed je kleine dus wam aan. Hierbij geldt altijd dat meerdere dunne laagjes beter zijn dan een of twee laagjes dikkere kleding.

Tips

  • Mutsje tot over de oren
  • Bij het betreden van een warme ruimte (bijvoorbeeld een winkel) de voetenzak openen, anders ligt hij in en te warme kinderwagen met te veel dekentjes
  • Bij droogte in huis door het gebruik van de cv kun je voor waterverdamping zorgen
  • Het gebruik van een goede babybodylotion helpt ook tegen huiduitdroging bij je baby door cv gebruik

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*