Angst voor de bevalling

Veel zwangere vrouwen zien op tegen de bevalling of ze hebben zelfs angst voor de bevalling.

Ze weten niet wat hen te wachten staat, hoe weeën voelen en hoe ze om zullen gaan met pijn. Die onzekerheid hoort erbij. Soms heeft een vrouw irreële angsten: ze denkt bijvoorbeeld dat ze dood gaat tijdens de bevalling. Deze gedachten kunnen komen door een eerder bevalling die traumatisch was, maar ook bij een eerste bevalling kunnen nare gedachten opspelen omdat ze niet weten wat er komen gaat.

Wat vaak helpt tegen angst is weten wat er gaat gebeuren. Aan het eind van de zwangerschap leggen we de verschillende stadia van de bevalling uit. Wat ook kan helpen is vrouwen en hun partner een geboorte- of bevalplan laten maken. Hierin kun je jouw wensen en verwachtingen beschrijven, deze zal de verloskundige dan met je bespreken. Door er over na te denken en het geboorteplan met de verloskundige te bespreken, hebben veel vrouwen het gevoel dat ze meer ‘grip’ hebben op hun bevalling. Maar feit blijft: het verloop van een bevalling valt niet te plannen.

Maar het gevoel van meer ‘grip’ hebben kan er wel voor zorgen dat de angst voor de bevalling minder wordt.

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*