Angst door Magisch denken in de leeftijd van 3 tot 6 jaar

Voor een jong kind loopt fantasie en werkelijkheid nog door elkaar heen. Men spreekt dan van magisch denken. De periode van Magische denken zie je met name bij kinderen van 3 tot ongeveer 6 jaar. Alles is nog mogelijk, net als in sprookjes. Ze kunnen geen onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid. Alleen wat ze zien is echt

Vaak is magisch denken verbonden met angst.

Als je iets fout doet, heeft dat grote gevolgen. De peuter is in deze fase nog niet in staat om op die manier logisch te denken. Oorzaak en gevolg zeggen hem nog niks. Ook dichten kinderen in deze magische fase aan gebruiksvoorwerpen gevoelens en eigenschappen toe. Stoot hij zich aan de tafelpoot dan is het een stomme tafel.

 Dit magisch denken en het gebrek aan besef van oorzaak en gevolg, verklaart veel gedrag van je peuter bijvoorbeeld in de Sinterklaasperiode. Voor alle gebeurtenissen die niet lijken te kloppen met het Sinterklaasverhaal, maakt het kind wel een eigen verklaring. Je laat bijvoorbeeld per ongeluk een Pieten muts in huis slingeren. De kans is groot dat het kind een briefje aan de Piet schrijft en vertelt dat hij zijn muts is vergeten, de muts in zijn schoen stopt (en hoopt dat hij beloond wordt met een cadeautje…) Als een kind nog in het stadium van magisch denken zit, maakt het vaak niet veel uit of je vertelt dat Sinterklaas niet bestaat. Zodra hij de Sint weer ziet, zal hij gelijk weer geloven. Het magisch denken van een kind stopt niet van de één op andere dag. Dit is een geleidelijk proces. Bij het ene kind gaat dit proces sneller en eenvoudiger dan bij het andere kind.

Tips voor omgang met angst tijdens de periode van Magisch denken

Spreek je kind niet tegen, dat schept verwarring, maar ga er ook niet diep op in want dat maakt dat het kind er verder in door gaat en het een item wordt. Doe luchtig, humor helpt, dus maak er nu en dan een grapje over en wissel dan argeloos van onderwerp. Wordt het toch een item (monsters in de tuin…) ga dan eens mee in het spel en draai het positief. (Ach, dit is juist een heel vriendelijk monster dat zo graag eens geknuffeld wil worden 🙂 )

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Bron: www.dokterdokter.nl

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*