Als borstvoeding geven niet lukt

Soms pakt een pasgeboren baby de borst niet als je borstvoeding wilt geven

Dit gebeurt vaker bij te vroeg geboren baby’s, maar ook bij baby’s die op tijd geboren zijn, maar nog wat achterlopen in hun ontwikkeling of een traumatische bevalling hebben gehad. In dit artikel lees je wat je kunt doen als borstvoeding geven niet lukt.

Sommige baby’s slapen veel en weten niet wat ze met de borst aan moeten. Dit veroorzaakt stress bij de moeder en dit werkt ook weer averechts bij het geven van borstvoeding. Borstvoeding geven is best intensief. Het is meer dan voeden alleen, het is ook knuffelen en je baby veel bij je hebben.

Als je baby nog niet uit de borst kan drinken, dan kun je het volgende doen:

  • Maak veel huid-op-huid-contact met je baby. Ga in bed liggen samen: je baby draagt alleen een luier en jouw buik en borsten zijn bloot. Doe een lekkere warme deken over jullie heen. Je kunt ook samen douchen of in bad. Door het huid-op-huid-contact ontspannen jullie allebei en daardoor wordt de melkproductie gestimuleerd.
  • Forceer niets! Het heeft geen zin om je tepel krampachtig in het mondje van je baby te stoppen of de baby met zijn hoofd naar jouw borst te duwen.
  • Start met kolven om je melkproductie op gang te krijgen. Afgekolfde melk kun je ter overbrugging naar de borst geven met een cupje of spuitje.
  • Een lactatiekundige kan proberen te achterhalen waarom het geven van borstvoeding moeizaam gaat of niet lukt.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*