Agressie bij kinderen

Kinderen die sterk agressief reageren op ernstige gebeurtenissen, reageren ook positiever op het niet hebben van stress. Volgens Noorse onderzoekers heeft dit te maken met een gen dat betrokken is bij afbraak van dopamine in de hersenen.

Agressieve kinderen reageren ook positiever op goede omstandigheden

Agressie komt vaak voor bij jonge kinderen. Agressief gedrag neemt toe totdat kinderen ongeveer 4 jaar oud zijn, daarna neemt het geleidelijk af. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die worstelen met agressief gedrag als ze jong dit probleem ook vaak in de puberteit hebben.
Maar agressie bij kinderen is niet per se slecht. Het kan een logische reactie op externe factoren, bijvoorbeeld als kinderen worden blootgesteld aan geweld en misbruik.

Diepe dalen, hoge pieken

Sommige kinderen reageren sterker op negatieve ervaringen dan anderen. Kinderen die agressiever waren toen ze werden blootgesteld aan spanning, zijn het minst agressief als ze niet werden blootgesteld aan stress. Hun stemmingswisselingen hebben diepere dalen, maar ook grotere pieken. Onderzoekers van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie (NTNU) hebben onlangs een verband tussen dit gegeven en een bepaald gen ontdekt.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Eerder dachten wetenschappers dat sommige kinderen kwetsbaarder zijn dan anderen als ze last hebben trauma of stress, en dat deze kwetsbare kinderen hetzelfde reageren als anderen bij positieve milieuomstandigheden. Dat blijkt dus niet zo te zijn.

Deze onderzoeksresultaten onderbouwen daarmee de theorie ‘differentiële gevoeligheid’ die erop neerkomt dat sommige mensen gevoeliger zijn voor milieuomstandigheden, goede en slechte, mede door hun genotype.

Agressie is niet per se slecht

Agressie op zich is overigens niet per se slecht. Agressie kan het juiste antwoord zijn op een externe invloed. In een stabiele situatie met voldoende middelen, hebben mensen met een stabiel temperament een voordeel. Personen met een meer variabel karakter kunnen dan ‘overreageren’ op zelfs kleine veranderingen. Maar zodra de omstandigheden veranderen, zoals een toename in de strijd om de middelen, hebben mensen die sterker reageren op invloeden van buitenaf hebben juist weer een voordeel.

Volgens sommige Amerikaanse wetenschappers is waarschijnlijk het beste scenario voor een populatie een brede mix van mensen als het gaat om agressieve reacties op situaties.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*