Afkolven borstvoeding

Als jij je baby borstvoeding geeft, is hij helemaal afhankelijk van jou. Als je eventjes weg wilt of je gaat weer werken, dan kun je jouw borstvoeding afkolven. Je kunt kolven met een handmatige of elektrische pomp. In dit artikel lees je meer over het afkolven van borstvoeding zodat ook anderen je baby van borstvoeding kunnen voorzien.

Een handmatige pomp

De pomp zet je aan je borst en je knijpt vervolgens in het ‘ballonnetje’ of aan de hendel. Hierdoor ‘zuigt’ het apparaat aan je borsten. De melk die vrijkomt, wordt in het reservoir opgevangen. Deze handmatige pomp vereist een klein beetje ervaring. Oefen daarom met het afkolven voordat je echt weg moet.

Een elektrische pomp

De elektrische pomp werkt hetzelfde als een handmatige pomp. Het grote verschil zit hem in het bedieningsgemak. Je hoeft met een elektrische pomp niet zelf te knijpen om de borstvoeding vrij te krijgen. Veel elektrische kolfapparaten hebben meerdere standen. Jij bepaalt dus hoe hard het apparaat aan jouw borst ‘zuigt’. Er zijn enkelzijdige en dubbelzijdige elektrische kolfapparaten verkrijgbaar. Met een enkelzijdige kolf kun je één borst per keer kolven. Daarna kun je eventueel de andere borst kolven. Met een dubbelzijdige kolf kun je twee borsten tegelijkertijd afkolven. Dubbelzijdige kolven zijn vaak ook enkel te gebruiken.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

 

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*