Afbouwen duimzuigen en fopspeen

Het meest verstandige is om het zuigen op een duim of een fopspeen te beperken tot het eerste jaar.

Kan je kind alleen de slaap vatten met een speentje, trek het dan voorzichtig uit zijn mond als hij slaapt en streel het mondje dicht. Wordt hij er wakker van, stop het dan gerust terug en probeer het later nog eens. Komt het moment dat je kind alleen nog een speentje nodig heeft om in slaap te vallen, probeer dan de tussendoor-slaapjes zonder speen te beginnen. Als dat eenmaal lukt is het nog maar een kleine stap naar de nacht.

Duimen

Moeilijker dan het afbouwen van een speentje is het afleren van ‘duimen’. Je kind heeft zijn duimpje namelijk altijd bij zich en letterlijk binnen handbereik. Zodra hij de juiste coördinatie heeft ontdekt, heeft hij jou niet meer nodig om lekker te kunnen zuigen. Ook hier geldt weer dat je kunt proberen na het inslapen het duimpje uit zijn mond te halen.

Vergeet niet om zachtjes zijn mond dicht te strelen omdat hij anders niet door zijn neus gaat ademen. Probeer ook eens afwisseling met een knuffel of een lapje. Vaak gaat het duimen daarmee samen, maar het kan helpen als je bij het verwijderen van zijn duimpje de knuffel dicht tegen zijn wang aan legt.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*