Spataderen

Tijdens je zwangerschap zijn de wanden van de bloedvaten slapper en heeft je lichaam meer moeite met het rondpompen van het bloed. Het bloed wordt soms niet goed teruggepompt vanuit de benen naar boven en dit geeft extra druk op de bloedvaten. Daardoor kunnen er spataderen ontstaan. Spataderen zijn uitgerekte vaten die blauwpaars zijn en die op de huid liggen.

Als je benen zwaar aanvoelen dan is dat vaak een voorteken voor het ontstaan van spataderen. Om spataderen te voorkomen, is het belangrijk om je benen genoeg te bewegen. Leg je benen regelmatig even omhoog, draag geen schoenen met hakken, masseer je benen af en toe en neem wisseldouches en blijf niet te lang in één houding zitten of staan. Overigens is het ontstaan van spataderen ook deels een kwestie van erfelijke aanleg.

Komt het veel voor in je familie, houd je dan zo veel mogelijk aan de genoemde tips. Heb je veel last van spataderen, dan kun je ook steunkousen dragen. Vraag daarover altijd eerst advies aan je huisarts. Spataderen blijven na de bevalling zichtbaar. Je kunt ze eventueel door een medische ingreep laten verwijderen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*