Aan tafel met Chefkok Andy Mcdonald

Weet je je geen raad in de keuken? Geen nood!

Chefkok Andy Mcdonald helpt je stap voor stap met het bereiden van een heerlijke maaltijd.

Op 24Kitchen is Andy ook te zien met het programma First Aid Kitchen. Wij hebben deze beroemde chefkok een aantal vragen gesteld over het sociale aspect van eten.

1. Hoe belangrijk is het sociale aspect van het eten?

Andy: “Heel erg belangrijk. Ik leer mijn kinderen al vanaf kleins af aan ‘s avonds aan tafel te eten. Dan kunnen we samen als gezin de dag bespreken, wat iedereen gedaan en beleefd heeft. Echt familietijd. Nog een voordeel van samen aan tafel eten, is het besef van eten. Wat je eet! Je kan meer genieten van de smaak van het eten. Als je eet terwijl je voor de TV zit, besef je niet wat je eet. Je geniet niet van je eten. Daar sta je toch niet voor in de keuken? Ik heb vorige week ergens gelezen dat als je voor de TV eet, je ook vaak teveel eet. Omdat je niet bewust aan het eten bent, merk je ook niet wanneer je vol zit. Daarom eet je dan vaak teveel.”

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

2. Vind jij het belangrijk om met kinderen aan tafel te eten? Waarom?

“Ja heel erg belangrijk. Zoals ik al zei, heb ik mijn kinderen (mijn zonen zijn nu 11 en 13 jaar oud) vanaf het eerste moment al geleerd om met ons aan tafel te eten. Dat hoort nu ook gewoon bij de dag. Ze weten de momenten dat we samen aan tafel eten en dat is heel normaal voor hun. Het grappige is, omdat ze dit nu al hun hele leven doen en dit zo normaal voor hun is, dat ze dit nu ook op school doen. De lerares van mijn zoon begon er laatst nog over. Mijn zoon ‘dekt’ op school ook de tafel voor zichzelf. Hij pakt zijn lunchpakketje uit en stalt dat voor zich uit op de tafel, om vervolgens echt van zijn lunch te genieten. Hij pakt echt zijn moment om te eten.

Als je het ‘samen aan tafel eten’ vanaf kleins af aan al aanleert is het bijvoorbeeld ook erg leuk (en niet lastig) om met het gezin en (kleine) kinderen uit eten te gaan. Ze hebben geleerd dat samen aan tafel eten het familiemoment van de dag is en dat het gezellig is. Dus ook in restaurants. Mijn kinderen blijven ook gewoon aan tafel zitten en gaan niet rondrennen o.i.d.

Klinkt misschien stom of heel streng, maar mijn kinderen mogen thuis ook absoluut niet op de bank eten en ook niet voor de tv. Eten is echt een rustmoment van een uur of twee uur met je gezin en hoor je aan tafel te doen. Ik weet ook niet anders, ik heb dit ook al gedaan vanaf kleins af aan.”

3. Hoe kan je je kind van jongs af aan leren te genieten van het ‘samen aan tafel eten?’

“Als je er vanaf begin af aan al een ritueel van maakt, weten ze uiteindelijk niet beter. Daar valt ‘samen de tafel dekken’ ook onder. De een kookt, de ander denkt de tafel. Met z’n allen bezig zijn en daarna samen genieten van het eten aan tafel. Mijn kinderen zijn nu al zo gewend dat ze aan tafel eten, dat als ze ergens komen waar ze geen tafel hebben, ze al vroegen ‘Geen tafel? Maar hoe eet je dan?’ haha.

Samen aan tafel eten is een vast ritueel bij ons. Hetzelfde als slapen. Je hebt een bepaalde structuur in een dag en daar hoort samen aan tafel eten ook bij.

Als de kinderen geen groente lusten, geen punt van maken, geen aandacht aan besteden. Lust je het niet (of vind je het niet zo lekker?), dat is prima, maar dan blijf je wel aan tafel zitten. Dan eet je maar een avond niet. Zolang je dan maar wel genoeg drinkt.

Bij het avondeten heb ik echt zoiets van ‘Ik spendeer (veel) tijd in de keuken om het eten klaar te maken, dan besteed ik net ze veel tijd aan tafel om van het eten en mijn gezin te genieten. Sommige mensen zien eten als ‘fuel’, eten nodig om weer verder te kunnen, maar ik zie het echt als genieten, zowel van het eten als van het samenzijn.”

4. Heb je nog goede eet tips voor ouders die binnenkort hun kleintje een eerste hapje geven?

“Alles wat je zelf eet, ook aan je kinderen geven. Vooral veel groentes zoals wortelen, rode bieten e.d., zolang er niet teveel suiker in zit, pureren en ook aan je kinderen geven. Sommige mensen vinden dat je pittig eten niet aan je kinderen kan geven, maar dat vind ik niet. Als het niet te heftig is, kun je een beetje pittig eten ook meepureren en aan je kinderen geven. Zo wennen ze al heel vroeg aan alle smaken.

Ik doe heb dit ook altijd bij mijn kinderen gedaan en zij eten nu ook echt alles. Vinden niet echt iets vies. Mijn zoon van 11 was laatst jarig en ik vroeg hem wat hij wilde eten voor zijn verjaardag. Hij kwam niet aan met ‘frietjes en appelmoes’, maar hij vroeg om een lekker stukje zalm met groente. Nou, dat heb ik nog niet veel kinderen horen zeggen. Daar ben ik trots op.

Natuurlijk heb je vanaf een bepaalde leeftijd (volgens mij is dat ergens tussen de 2 en 5 jaar oud) dat kinderen je gaan uittesten met eten. Dan wordt het een strijd, wat er wel en niet gegeten gaat worden. Ik heb daar nooit een punt van gemaakt. Dit is wat je krijgt en als je het niet lust of niet wilt eten is het ook geen probleem. Dan eet je gewoon even een avondje niet. Maar wel gezellig aan tafel blijven zitten.

Wat ik ook gemerkt heb, is als een kind iets echt niet lust (mijn kinderen hadden dat met witlof), dat ze het na ongeveer 10 keer wel lekker beginnen te vinden. Dus gewoon blijven voorschotelen, dan gaan ze het uiteindelijk wel lusten.”

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*