7 tips voor de overgang van Zomertijd naar Wintertijd

Elk jaar in oktober gaat de klok weer een uur achteruit en dit kan een uitdaging zijn voor ouders met jonge kinderen. Het verschuiven van de tijd kan het slaapritme van je kind verstoren en ervoor zorgen dat je kind vroeg wakker wordt, wat kan leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid. 

In deze blog deelt baby- en kinder slaapcoach Myrthe Stapper van slaaptipsvoorbabys 7 tips om je kind te helpen zich makkelijker aan te passen aan de wintertijd. Lees verder om te ontdekken hoe je de overgang zo soepel mogelijk en stressvrij kunt maken.

Tip 1. Bedtijd Verschuiven of Cold-Turkey Overstappen
Elke familie is anders en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Kijk naar wat voor jou en je gezin het fijnste werkt.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Bedtijd verschuiven: Je kunt de bedtijd van je kind geleidelijk aanpassen door een week van tevoren elke dag 10-15 minuten eerder naar bed te gaan en eerder te gaan eten. 

Cold-turkey: Of je kunt in één keer de klok verzetten zonder voorbereiding. Dit betekent dat je eet en slaapt op de gebruikelijke tijden (dat met de wintertijd dan eigenlijk een uur eerder is). Zo loopt je inwendige klok zo snel mogelijk gelijk met je horloge. Houd er rekening mee, dat het iets langer kan duren voordat je kind uiteindelijk aan de nieuwe tijd gewend is. Kies wat het beste bij jullie past. 

Tip 2. Daglicht in de Ochtend
Ochtendlicht helpt het slaapritme van je kind. Probeer ’s ochtends naar buiten te gaan, zelfs al is het maar voor een korte wandeling. Het licht vertelt het lichaam dat het tijd is om wakker te worden en kan helpen bij slaapproblemen of vroege vogels.

Tip 3. Donkere Kamer
Omdat het ’s ochtends eerder licht wordt, kan je kind eerder wakker worden. Zorg ervoor dat de slaapkamer donker blijft, bijvoorbeeld met verduisterende gordijnen. Zo blijft het dag- en nachtritme stabiel.

Tip 4. Slaapritueel
Een vast slaapritueel helpt je kind te ontspannen en te begrijpen dat het tijd is om te slapen. Dit kan een warm bad, een verhaaltje of rustige muziek zijn. Pas het slaapritueel verder consequent toe, dat biedt veiligheid en helpt bij een goede nachtrust.

Tip 5. Slaapsignalen
Let op de slaapsignalen van je kindje: is je kind al moe of kan je kind nog niet slapen? Probeer vast te houden aan de normale routine, maar geef je kind ook de tijd om aan het nieuwe ritme te wennen. Oververmoeidheid werkt vaak averechts, dus wees flexibel en geduldig.

Tip 6. Activiteiten
Pas niet alleen het slaapschema, maar ook de voedingsmomenten of maaltijden en speelmomenten aan. Plan daarnaast leuke en rustige activiteiten rondom het nieuwe schema om je kind te helpen wennen. Dingen zoals knutselen, lezen of een korte wandeling kunnen helpen om het nieuwe ritme te versterken.

Tip 7. Geduld en Begrip
Elk kind is anders en het kan tijd kosten om zich aan te passen aan de nieuwe tijd. Wees geduldig en begripvol. Kleine aanpassingen en wat extra aandacht kunnen veel verschil maken in hoe je kind de overgang ervaart.

De overgang van zomertijd naar wintertijd kan lastig zijn en elk gezin en kind gaan anders met de overgang om. Met de juiste aanpak kun je het voor je gezin makkelijker maken en mogelijke negatieve effecten minimaliseren.

Onthoud dat deze overgang maar tijdelijk is. Met een beetje geduld en begrip zullen jij en je kind snel wennen aan de wintertijd. Ik hoop dat de tips in dit artikel je helpen om deze overgang soepel te laten verlopen. Lees ook onze tips hoe je de overgang van wintertijd naar zomertijd https://oeiikgroei.nl/7-slaaptips-voor-de-overgang-naar-zomertijd/ zo soepel mogelijk kan laten verlopen!


Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*