7 Slaaptips voor de overgang naar zomertijd

Gastblogger: Slaaptips voor baby's

Het is weer die tijd van het jaar – de tijd waarin we de klokken vooruit draaien en ons voorbereiden op langere, lichtere dagen. De overgang van wintertijd naar zomertijd kan hoop brengen voor velen, maar het kan ook wat uitdagingen met zich meebrengen, vooral voor ouders. In dit artikel geeft gecertificeerde kinderslaapcoach Myrthe Stapper van slaaptipsvoorbaby tips hoe je de overgang van wintertijd naar zomertijd makkelijker kan maken voor je kind.

Hoe kan ik mijn kind laten wennen aan het verzetten van de klok?

De overgang van wintertijd naar zomertijd kan een periode van bezorgdheid en enige onrust met zich meebrengen. Het veranderen van de klokken kan het evenwicht verstoren dat is opgebouwd rond de routines en slaapschema’s van onze kleintjes. Maar met een beetje voorbereiding en geduld kunnen we deze overgang soepel laten verlopen. Hier zijn enkele tips om ouders te helpen bij de overgang van wintertijd naar zomertijd:

  1. Kies voor een aanpak die bij jullie past: Geleidelijk aanpassen of cold-turkey
    Geleidelijk aanpassen. Begin een paar dagen tot een week voor de overgang met het verschuiven van de bedtijd en de dagelijkse routines van je kinderen. Verschuif elke avond de bedtijd met 15 minuten naar voren om hun lichaam de tijd te geven zich aan te passen aan het nieuwe schema.
    Cold turkey. Nadat de klok is aangepast, hanteer je de nieuwe tijden voor dutjes en bedtijd. Houd er rekening mee, dat het iets langer kan duren voordat je kind uiteindelijk aan de nieuwe tijd gewend is.
  2. Houd vast aan de routine en jullie slaapritueel: Probeer de normale routine en jullie slaapritueel van je kind zoveel mogelijk aan te houden. Consistentie helpt kinderen zich veilig en zeker te voelen en het helpt om rustiger in slaap te komen.
  3. Optimaliseer de slaapomgeving: Door het verzetten van de klok is het ’s avonds langer licht. Om makkelijker in slaap te komen kan een goed verduisterde slaapkamer helpen. 
  4. Pas de dagelijkse activiteiten aan: Pas ook andere dagelijkse activiteiten aan, zoals maaltijden en speeltijd, om overeen te komen met het nieuwe schema. Dit helpt om een consistent ritme gedurende de dag te behouden en de overgang soepeler te maken.
  5. Stimuleer voldoende daglicht: Zorg ervoor dat je kinderen overdag voldoende daglicht krijgen, vooral in de ochtend. Dit helpt bij het reguleren van hun biologische klok en kan hen helpen wakker en alert te blijven gedurende de dag.
  6. Let op de slaapsignalen van je kind. Elk kind is anders en gaat anders met de overgang om. Probeer de nieuwe tijden zo goed mogelijk te volgen, maar let ook op de slaapsignalen. Als je kind oververmoeid is, kan het juist lastiger worden om hem of haar naar bed te brengen.
  7. Wees geduldig: Verwacht niet dat de aanpassing van de ene op de andere dag perfect zal verlopen. Wees geduldig met jezelf en je kinderen terwijl ze wennen aan het nieuwe schema.

Het is normaal als sommige kinderen wat meer tijd nodig hebben om te wennen aan de nieuwe tijden. Maar met een beetje voorbereiding en geduld kunnen ouders hun kleintjes helpen om zich prettig te voelen tijdens deze veranderingen en klaar zijn voor de lente en zomer.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*