5 Slaaptips om je kindje te helpen met in slaap vallen

Gastblogger: Slaaptips voor baby's

In slaap vallen kan soms een uitdaging zijn, maar er zijn bewezen tips om jou en je kindje hiermee te helpen. Want een goede nachtrust is belangrijk voor iedereen. Dit zijn vijf eenvoudige slaaptips, geschreven door Slaaptips voor baby’s, die helpen om bedtijd voor je kindje leuker en comfortabeler te maken.

Slaaptip 1: Creëer een rustgevende slaapomgeving

Zorg voor een rustige en comfortabele slaapomgeving. Maak de kamer donker en zorg voor een constante, aangename temperatuur. Witte ruis kan helpen om een ​​ontspannen sfeer te creëren. Als je kindje zich op zijn gemak voelt, gaat het in slaap vallen gemakkelijker.

Slaaptip 2: Ontwikkel een slaapritueel

Een vast slaapritueel kan wonderen doen. Het kan een kort warm bad zijn, een verhaaltje voorlezen en/of rustgevende kinderliedjes zingen. Probeer een consistent ritueel te creëren, dat je elke avond herhaalt. Bijvoorbeeld: warm bad, pyjamaatje aantrekken, witte ruis aanzetten, knuffelen, een liedje zingen en vervolgens het bed in. Wat belangrijk is, is dat het ritueel rustig en ontspannend is voor je kleintje. Hiermee geef je jouw kindje het signaal dat het tijd is om rustig te worden en hij zich kan voorbereiden op de slaap. Het helpt als iemand anders je kind naar bed brengt, hij of zij ook ditzelfde ritueel hanteert. 

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Slaaptip 3: Let op vermoeidheidssignalen

Kinderen geven vaak signalen aan wanneer ze moe zijn. Let op tekenen zoals gapen, wrijven in de ogen of lichte prikkelbaarheid. Als je deze signalen tijdig opmerkt, kan je jouw kindje op tijd naar bed brengen voordat hij oververmoeid raakt. De juiste timing van het naar bed brengen is van uiterst belang en maakt het in slaap vallen een stuk gemakkelijker. 

Slaaptip 4: Stimuleer vaste bedtijden zowel overdag als ’s avonds

Een voorspelbare dagelijkse routine kan wonderen doen. Let overdag op de bij de leeftijd passende wakkertijden en breng je kindje op tijd naar bed. Probeer elke dag rond hetzelfde tijdstip op te staan en stel een vast tijdstip in dat je jouw kindje naar bed brengt. Als je kindje regelmatig op vaste tijden naar bed gaat, komt zijn biologische ritme beter tot zijn recht. Kinderen met een stabiele routine hebben vaak minder problemen met in slaap vallen. Ben je benieuwd naar voorbeeldroutines? Wij hebben een aantal voorbeelden voor je.

Slaaptip 5: Blijf consistent

Consistentie is de sleutel tot succes. Wees geduldig en houd je consequent aan het toepassen van deze tips. Verandering kost tijd, dus geef niet te snel op. Als je kind merkt dat de routine altijd hetzelfde is en hij zich veiliger voelt dan kan hij zich gemakkelijker ontspannen.

baby slaap

Met liefdevolle aandacht en een doordachte slaaproutine ondersteun je niet alleen een rustgevende slaap, maar bevorder je ook op de lange termijn gezonde slaapgewoonten. De weg naar ontspannen nachten voor jou en je kind begint met kleine, liefdevolle gebaren en een consistente slaaproutine!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*