17 maanden: je dreumes gaat na-apen & vergelijken

Je dreumes gaat nu begrijpen dat mama een apart persoon is en papa ook. Hij gaat begrippen als ‘jij’ en ‘ik’ hanteren en is zeer geïnteresseerd in het lichaam van papa en mama. Je dreumes gaat na-apen en vergelijken.

Je dreumes gaat na-apen & vergelijken

Hij ontdekt dat hij een piemel heeft en papa ook, maar mama niet. En dat die van papa veel groter is dan die van hem. Hij brengt alle overeenkomsten en verschillen feilloos in kaart. Voor het eerst in zijn leven kan je dreumes zich verplaatsen in een ander, nu hij beseft dat hij een aparte persoon is en dat een ander ook een aparte persoon is. Voor het eerst heeft hij bijvoorbeeld in de gaten dat een andere persoon niet dezelfde voorkeur hoeft te hebben als hijzelf. Dat kwam toen hij jonger was absoluut niet in hem op. Hij is minder egocentrisch geworden. Dat heeft allerlei gevolgen. Hij kan nu echt iemand troosten. Zijn pantomime bereikt een hoogtepunt. Hij aapt alles na wat los en vast zit, de hele dag. Zijn fantasiespel komt nu van de grond.

Levende wezens

Andere levende wezens vindt je puberende dreumes nu fascinerend, van mieren tot honden. Het zijn immers allemaal ‘systemen’. Je kind gaat beseffen dat hij in een gezin leeft. En dat zijn gezin anders is dan het gezin van zijn vriendinnetje, waar hij twee dagen in de week naar toe gaat. Per slot van rekening is zijn gezin de eerste menselijke organisatie die hij van binnenuit leert kennen. En hij heeft feilloos in de gaten dat je in het gezin van zijn vriendinnetje niet eerst een boterham met hartig beleg hoeft te eten voordat je aan de zoetigheid mag beginnen. In haar gezin worden andere regels gehanteerd.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Kunst met een grote K

Net zoals hij zijn gezin als een systeem gaat herkennen, zo gaat hij ook zijn familie onderscheiden van andere families. Met zijn vrienden gaat het al net zo. En met zijn huis en zijn buurt. Hij kan steeds beter de weg vinden in zijn bekende omgeving buiten zijn huis. Hij wordt zich heel erg bewust van zijn kleren, hij kan heel ijdel zijn en is heel bezitterig als het om zijn speelgoed gaat. Hij gaat nu kunst met een grote K maken: hij krast niet meer bij het tekenen, maar tekent nu bijvoorbeeld ‘paarden’, ‘boten’ en ‘zichzelf.’ En hij kan echt van muziek genieten. Zijn tijdsbesef begint zich te ontwikkelen. Hij wordt nu beter in het zich herinneren van voorbije ervaringen en in het voorspellen van toekomstige gebeurtenissen. Hij kan nu voor het eerst zinnetjes gaan zeggen. Dat wil niet zeggen dat iedere dreumes dat nu ook doet. Net als bij de uitwerking van alle andere vaardigheden verschillen kinderen onderling ook heel sterk in de leeftijd waarop ze daarmee beginnen. Alle dreumesen begrijpen nu veel van wat je tegen ze zegt, maar sommige spreken nog maar weinig woorden. Andere spreken wel veel woorden en doen veel aan mime, maar praten nog niet in zinnetjes. En weer gebruiken wel zinnetjes. Of jouw kind dat wel of niet doet is afhankelijk van de manier waarop je met hem omgaat.

Duidelijke regels

Dreinen en piepen om z’n zin door te drijven, kinderachtig gedrag, slordig zijn als het eigenlijk al netjes kan, onvoorzichtig zijn en een ander expres pijn doen. Je vraagt je misschien af of je de enige bent die zich zo ergert aan dit soort gedrag. Nee, natuurlijk niet. Je dreumes is geen baby meer. De tijd is nu gekomen om grenzen te gaan stellen. Je dreumes is eraan toe. Sterker nog: hij is ernaar op zoek. Als hij de wereld van de principes is binnengegaan, hunkert hij naar regels. Hij varieert eindeloos om die te leren kennen. Net zoals hij honger heeft en recht op dagelijks eten, zo heeft hij ook recht op regels. En de meeste regels kan hij alleen maar ontdekken door ze van jou aangereikt te krijgen, vooral als het om sociale regels gaat. Jij moet hem duidelijk maken wat hoort en wat niet hoort. Daarmee doe je hem echt geen geweld aan. Integendeel, je bent het aan hem verplicht. En wie kan het hem beter leren dan iemand die van hem houdt?

Normen en waarden

Een dreumes leert in sneltreinvaart. Daar staat tegenover dat wat hij nu aanleert later moeilijk te veranderen is. In deze tijd wordt onder andere een begin gemaakt met de gewetensvorming en het aanleren van waarden en normen. Als dat nu niet goed gaat, is dat een paar jaar later al duidelijk te merken. Als je het al je aandacht geeft, is dat een belangrijke diepte-investering waarmee je je kind, jezelf en iedereen om je kind heen een hoop ellende bespaart.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)