15 maanden: Grenzen stellen

Dreinen en piepen om de zin door te drijven. Kinderachtig gedrag, zoals het constant geamuseerd moeten worden, het altijd maar die speen willen hebben. Onvoorzichtig zijn en een ander expres pijn doen. Je vraagt je misschien af of je de enige bent die zich zo ergert aan dit soort gedrag.

Nee, natuurlijk niet! Je dreumes is geen baby meer. De tijd is nu gekomen om grenzen te gaan stellen. Je dreumes is eraan toe en dan kan je ook meer van hem eisen. Sterker nog: hij is op zoek naar grenzen.

Recht op regels

Als hij de wereld van de principes is binnengegaan, gaat je dreumes al zijn nieuwe vaardigheden en kunnen ontdekken. Wist je dat je in onze app alle vaardigheden van de sprong niet alleen kunt afvinken, maar ook kunt bijhouden in je persoonlijke dagboek? 

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Je dreumes gaat op avontuur en hij hunkert naar regels. Hij varieert eindeloos om die te leren kennen. Net zoals hij honger heeft en recht op dagelijks eten, zo heeft hij ook recht op regels. En de meeste regels kan hij alleen maar ontdekken door ze van jou aangereikt te krijgen, vooral als het om sociale regels gaat. Jij moet hem duidelijk maken wat hoort en wat niet hoort. Daarmee doe je hem echt geen geweld aan. Integendeel, je bent het aan hem verplicht. En wie kan het hem beter leren dan iemand die van hem houdt?

Opvoeding en socialisatie

Begrippen op het niveau van systemen en principes worden makkelijker gevormd dan dat ze later veranderd kunnen worden. Kinderen pikken ze op uit hun omgeving en nemen ze over. Soms leggen volwassenen de nadruk op bepaalde principes en systeembegrippen. Dan is er uitdrukkelijk sprake van socialisatie en opvoeding.

Normen en waarden

Natuurlijk komt jouw dreumes nog maar net kijken. Zijn wereldje is nog heel klein en dicht bij huis. Het duurt nog tot vele jaren na de kindertijd voordat hij iets heeft ontwikkeld dat wij volwassenen een wereldbeeld noemen of een levensvisie. Maar het prille begin is er. Hoe pril dit begin ook is, het is wel belangrijk en heeft verstrekkende gevolgen. Hier wordt onder andere een begin gemaakt met de gewetensvorming en het aanleren van waarden en normen. Als dat vanaf hier niet goed gaat, is het een paar jaar later al goed te merken.

Als je het al je aandacht geeft, is dat een goede diepte-investering en bespaar je je kind, jezelf en iedereen om je kind heen een hoop ellende. Het belang van dit prille begin geldt natuurlijk ook voor al die andere afdelingen uit de winkel van systemen. Of je uk nu dol is op muziek, graag bouwt, kletst, speelt met natuurkundige verschijnselen of controle uitoefent over zijn eigen lichaam: geef zijn aanstormende talenten een kans. Je zult versteld staan van het plezier dat je samen kunt beleven.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*